Business Ethics -professuurin juhlaluento

Oulun yliopiston uusien professorien juhlaluennot kuultiin 10.4.2024. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun liiketoimintaetiikan professorin José-Carlos García-Rosellin juhlaluennon aiheena oli “Business ethics in the age of responsibility”.

Business Ethics -professuuri on perustettu Oulun yliopistoon vuoden 2023 lopulla ja se on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Oulun Kauppaklubi ry oli mukana mahdollistamassa professuurin perustamista.
José-Carlos García-Rosell on myös ensimmäinen vahvistettu Arvoseminaari® 2025 panelisti.

Kuvissa José-Carlos García-Rosell sekä Oulun Kauppaklubin Säätiö ry:n Ari Tuutti ja Jyri Pyrrö.

Arvoseminaari® on palkittu parhaana yhteistyöprojektina

Arvoseminaari ® 2023 on palkittu nuorkauppakamarien Eurooppakokouksessa Romaniassa vuoden parhaana yhteistyöprojektina! Projekti toteutettiin yhteistyönä Oulun Nuorkauppakamarin kanssa. Projektipäällikköinä toimivat Outi Törmänen Oulun Kauppaklubista sekä Anna Poropudas Oulun Nuorkauppakamarista.

Arvoseminaari® on Oulun Kauppaklubin vastuulliseen johtajuuteen ja arvojohtamiseen keskittyvä korkean tason seminaari®, joka järjestetään vuosittain Oulussa eri teemalla. Vuonna 2023 teemana oli Pohjoisen elinkeinoelämän tulevaisuus ja panelisteina puolueiden puheenjohtajia.

Seminaarin päätavoitteena oli olla laajasti vaikuttava sekä kiinnostava, ja lisätä puoluejohtajien tietoisuutta Pohjoisen ohjelmasta sekä siitä, miksi Pohjois-Suomi on tärkeä koko Suomen menestyksen kannalta. Lisäksi tavoitteena oli vahvistaa elinkeinoelämää eettistä näkökulmaa.

Huikean hieno saavutus koko tiimiltä! Tilaisuus oli arvokas ja laadukas, hienoa, että saimme kruunuksi vielä kansainvälisen tunnustuksen.

Seuraavaksi projekti etenee kilpailemaan nuorkauppakamarien Maailmankokoukseen Zürichiin, Sveitsiin.

Kuvassa: JCI Finland - Suomen Nuorkauppakamarit puheenjohtaja Taru Mikkonen ja Oulun Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Sanna Ruotsalainen sekä projektipäällikkö Anna Poropudas.

Etiikkapalkinto 2023 Kurelle

Kuren nuoret yrittäjät edustavat muutosvoimaa, jolla on aito halu muuttaa maailmaa kestävämmäksi ja taistella pikakulutusta vastaan. He edistävät yritystoiminnallaan vastuullisuutta ja kestävyyttä tarjoamalla eettisesti valmistettuja, kotimaisia laadukkaita ja kestäviä designtuotteita. Valikoimassa on kestävistä materiaaleista tehtyjä tuotteita, joilla on asianmukaiset sertifikaatit ja joissa mahdollisuuksien mukaan hyödynnetään kierrätys- ja luomumateriaaleja. Tuotemerkkien taustat myös tarkistetaan ennen myyntiin ottamista. Kuren tietoinen valinta on, ettei asiakkaita yllytetä hätäisiin ostopäätöksiin hinta edellä, vaan kannustetaan tietoiseen kulutuskäyttäytymiseen. Kure haluaa tarjota pitkää käyttöikää ja laatua.

 

Tuomaristo arvosti päätöksessään sitä, että eettisyys ja vastuullisuus ovat aitoja arvoja yrityksen ytimessä saakka. Vaikutuksen tekivät myös oululaisesta korkeakoulusta valmistuneiden nuorten rohkeus yrittäjyyteen ja heidän halunsa ja pyrkimyksensä muuttaa maailmaa paremmaksi ja kestävämmäksi. Kuren yrittäjät tekevät työtään selvästi suurella sydämellä ja ympäröivän yhteiskunnan huomioiden

 

”Emma Pakanen, Hannu Laukkanen ja Jenni Santaniemi perustivat Kuren Oulun keskustaan vuonna 2017 opiskellessaan yrittäjyyttä Oamkin Terwa-akatemissa. Kure myy yli 70 suomalaisen brändin vaatteita, asusteita ja sisustustuotteita. Kurella on myös verkkokauppa. Kuren tukee kotimaisten merkkien asemaa sekä tarjoaa eettisesti ja ekologisesti valmistettuja, kestäviä tuotteita.

Nimi Kure juontaa juurensa englanninkielen sanaan ”cure”, joka tarkoittaa hoitamista ja parantamista. Kure nimeää arvoikseen halun korjata vaateteollisuutta tarjoamalla eettisemmin ja ekologisemmin valmistettuja tuotteita. Kure haluaa parantaa kotimaisten merkkien asemaa ja toiminnallaan tehdä hyvää tukemalla suomalaista osaamista ja yrityksiä, jotka jakavat saman arvomaailman. Kure haluaa tarjota vain laadukkaita ja kestäviä tuotteita.”

Etiikkapalkinnon tuomaristossa toimivat:

Jouko Niinimäki, Rehtori, Oulun yliopisto

Ville Aho, Rukakeskus Oy

Jari Tuovinen, Toimitusjohtaja, Oulun Kauppakamari ry

Outi Törmänen, Hallituksen puheenjohtaja, Oulun Kauppaklubi ry

Sanna Ruotsalainen, Hallituksen puheenjohtaja, Oulun Nuorkauppakamari ry

Oulun Kauppaklubi ry myöntää arvoseminaarissa etiikkapalkinnon vuosittain yritykselle, yhteisölle tai yksityishenkilölle, joka on omalla esimerkillään pitkäjänteisesti edistänyt merkittävällä tavalla eettistä arvomaailmaa omassa yhteisössään tai sen ulkopuolella ja saanut aikaan konkreettisia tuloksia. Palkinnon saajan toiminnan motiivina ei ole ollut pelkästään oman edun tavoittelu lyhyellä tähtäyksellä. Sen tulee kestää henkilöstön, asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja yhteiskunnan kriittinenkin tarkastelu ja lisäksi toiminnalla on ollut merkittävä alueellinen tai valtakunnallinen vaikutus. Etiikkapalkinto myönnetään Pohjois-Suomen alueella toimiville tahoille. Kiertopalkinto on Oulun Kauppaklubin lahjoittama tervavene lasivitriinissä.

OULUN VALISTUSTALO MUUNTUU VALISTUKSEKSI

OULUN VALISTUSTALO MUUNTUU VALISTUKSEKSI

 

Oulun Kauppaklubi ry on vuonna 1911 perustettu silloisen liike-elämän toimijoiden yhteisöksi, jossa vaalittiin elinkeinoelämän ja yhteiskunnan hyviksi koettuja tapoja ja etiikkaa.

Vuonna 1920 Oulun Kauppaklubi osallistui yhdessä muiden ajan yhdistysten ja Oulun Kaupungin kanssa kulttuuritalon toteuttamiseen perustamalla Oulun Valistustalo Oy:n. Yhtiön tarkoituksena oli rakennuttaa kulttuuritalo. Kun varojen kokoaminen vei pitkän ajan, huomattiin, että varsinaisen kulttuuritalon merkitys jäi vähäiseksi monien muiden siihen tarkoitukseen sopivien rakennusten valmistuttua. Kertyneet varat sijoitettiin osakkeisiin ja rahastoihin, joiden tuotoilla rahoitettiin kulttuuria jakamalla apurahoja, ei osinkoja.

Yhtiökokous 3.5.2012 päätti asettaa Valistustalo Oy:n vapaaehtoiseen suoritustilaan purkamista varten, koska yhtiö oli menettänyt yleishyödyllisen statuksen. Osakkaille suoritettiin purkuvastike ja noin 0,5 M€ siirtyi Oulun Kauppaklubille. Kauppaklubi sijoitti saamansa varat omaan säätiöönsä, Oulun Kauppaklubin Säätiöön. Säätiö puolestaan sijoitti varat ja nyt niiden tuotto on riittävä, jotta voimme tehdä lahjoituksen  Oulun Yliopiston kauppatieteisiin ja tukea meille tärkeitä yleishyödyllisiä arvoja.

Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu on päättänyt käyttää varat liiketalouden etiikkaa ja arvoja tutkivan ja opettavan Business Ethics -professuurin perustamiseen. Näin vuosisata sitten käynnistetty ponnistelu Valistustalon toteuttamiseksi synnyttää tämän päivän valistusta nuorillemme ja nostaa oululaista opetusta kansainväliseen, myös poikkitieteelliseen arvojen ja etiikan opetukseen ja tutkimukseen.

Stipendi 2021

Oulun Kauppaklubin hallitus on päättänyt palkita stipendillä Ville Oikarisen kandityön “Yhteiskuntavastuu yritysten hankinassa” Oulun yliopistolle.

“Tutkielma käsittelee yhteiskuntavastuun ilmentymistä yrityksissä ja tarkemmin sitä, miten se näkyy yrityksen hankinnassa. Hankintatoimen merkitys yritysten liikevaihdon kannalta ajateltuna on merkittävä, joten luonnollisesti hankintatoimi pitää sisällään myös paljon yhteiskuntavastuullisia teemoja. Kannustimia yhteiskuntavastuulliselle toiminnalle löytyy taloudellisista, sidosryhmälähtöisistä, julkishallinnollisista sekä eettisistä kannustimista. Yhteiskuntavastuuta ei siis tule nähdä pelkkänä filantrooppisena päätöksenä, vaan voimavarana jolla luodaan tehokkuutta toimintaan ylläpidetään hyviä sidosryhmäsuhteita. Yhteiskuntavastuun iskostaminen koko organisaatioon hankintaa myöten on ehdottoman tärkeää kestävän kehityksen toteutumiseksi yrityksessä.”

Onnittelut erinomaisesta tutkielmasta ja menestystä tulevaisuuteen!

Stipendit 2020

Oulun Kauppaklubi osallistui tuomaristossa sekä sponsorina Oulun yliopiston, OAMK:n sekä OSAO:n yhteisessä KickStart-liikeideakilpailussa. Kilpailun voittajaksi valittiin liikeidea “Ekologinen puutarhamulta”, jonka tiimissä vaikuttivat Oulun yliopiston opiskelijat Eveliina Kangas, Anssi Hangasvaara sekä Anni Aalto. Erinomainen kiertotalouden liiketoimintaidea, onnea voittajille! Oulun Kauppaklubi luovuttaa voittajille stipendirahan.

Stipendit 2019

iStock-1174250619.jpg

Oulun Kauppaklubi jakaa vuosittain stipendejä Oulun oppilaitosten opiskelijoille.

Stipendi myönnetään Kauppaklubin periaatteiden mukaisesti työlle tai liikeidealle, joka käsittelee johtamisen etiikkaa, arvojohtamista tai kestävää liiketoimintaa opiskelijan tieteenalan näkökulmasta.

Oulun Kauppaklubin hallitus on valinnut vuonna 2019 tukea stipendeillä Kickstart-kilpailua sekä Oamk:n Terwa-akatemian liikeideakilpailua. Kauppaklubi on lähettänyt edustajia myös kilpailujen mentoreiksi sekä tuomaristoon. Kickstart on liikeideakilpailu, joka tuo yhteen opiskelijat Oulun ammattikorkeakoulusta, Oulun yliopistosta sekä Oulun seudun ammattiopistosta.

Stipendin suuruus on á 1500 euroa.

Vuoden 2019 stipendin saajia olivat:

Pureflush (Oamk): tiimi Arttu Holappa, Joona Pajula ja Veeti Härkönen

Tuulivoimaa talonyhtiöihin (OSAO): Jussi Väisänen

Terwa-akatemia “Tulevaisuuden tekijät” (Oamk): 1. sija Noora Suomalainen, loppustipendi jyvitetty pisteiden perusteella joukkueille

Lämpimät onnittelumme stipendien saajille!

Oulun Kauppaklubin hallitus

Taidanpa ottaa vähän sairaslomaa!

Veikon_blog_sairasloma_yritysjohtaminen.jpg

Pohjois-Suomen alueuutisissa kerrottiin, että työelämässä esiintyy sairaslomien väärinkäyttöä. Ilmoittaudutaan sairaaksi vastoin totuutta tai vaikka krapulan hoitamiseksi.  Toisin sanoen, petetään työnantajaa ja huijataan itselle palkkaa valheellisin perustein. Tehdään siis selvä rikos.

Kuka siitä kärsii? Varmasti työnantaja. Useimmilla työpaikoilla myös työtoverit, koska he joutuvat ponnistelemaan enemmän hoitaakseen myös huijarin työt. Jos työnantaja saa poissaolijalle sijaisen, tulee hänelle lisää kustannuksia maksettavaksi. Myös asikkaat kärsivät, koska kaikki kulut on pakko jollakin aikavälillä lisätä hintoihin. Muutoin ei yritystoiminta voi kauan jatkua. Tarpeettomat kulut huonontavat myös yrityksen kilpailukykyä.

Tässä vaiheessa on syytä todeta, että useimmat ihmiset myös työelämässä ovat rehellisiä kunnon kansalaisia ja solidaarisia työtovereilleen. He eivät syyllisty tällaiseen, eivät tavoittele rikollista hyöytyä, eivätkä myöskään halua kannella. Olen kokenut monien tulevan jopa vähän sairainakin tekemään työnsä. He eivät varmasti halua pettää työnantajaansa, aiheuttaa työtovereilleen lisätöitä tai kiltteydessään edes huomautella toisten väärinkäytöksistä. He kuitenkin näkevät ja ymmärtävät, että yhteiskunta ei voi toimia, jos kansalaiset eivät luota toisiinsa.  

Miksi väärinkäytöksistä uutisoidaan? Siksi, että sellaisia todella tapahtuu. Myös siksi, että sellaiset teot ovat yleisillä moraalikäsitteillä mitattuna väärin, vahingollisia, rikollisia ja rangaistavia. Niitä ei hyväksytä eikä niitä pidetä oikeamielisenä käytöksenä. 

Jos joku sanoo olevansa sairas, on työyhteisön ihmissuhteiden säilyttämisen kannalta vaikea väittää, että se ei ole totta. Näytöt vilpistä ovat hankalia ja sairauden oireita on helppo teeskennellä. Kukaan ei haluaisi myöskään turhaan epäillä tai tulla epäillyksi.

Tilanne on vaikea myös lääkärintodistuksen kirjoittajalle. Hänellä on vastuu siitä, että hän auttaa oikeasti sairasta ihmistä. Perusteeton sairasloma ei muutu oikeutetuksi hankkimalla sille vippaskonstein lääkärintodistus.

Näihin tekoihin on vaikea puuttua. Siksi huonomoraalisille saattaa syntyä käsitys, että ne hiljaa hyväksytään. Tällaisen rikollisuuden hyväksyjät sanovat, että kaikkihan sitä tekevät. Eivät tee! Vain jotku tekevät, hyötyvät ja maksattavat rikoshyötynsä toisilla.

Lääke tähän on, että alamme miettiä, mihin sellainen yhteiskunta joutuu, joka huomaamattaan, kiihtyvässä tahdissa luopuu keskinäisestä luottamuksesta, arvostamisesta ja kunnioittamisesta. Etiikka ja moraali eivät perustu vain lakiin ja valvontaan. Ne tulevat meidän kansalaisten halusta täyttää velvollisuutemme rehellisesti ja kanssaihmistemme oikeudet huomioon ottaen.

Jotkut löytävät moraalisen velvoitteen uskonnosta, meille kaikille se tulee ihmisyyden, inhimillisen vuorovaikutuksen ja sivistyksen arvorakenteiden kautta. Sivistykäämme yhdessä!

21.9.2017

Veikko Hulkko

Yrityksen tarkoitus – riittääkö raha motivoimaan?

Osakeyhtiölaissamme sanotaan, että yrityksen tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Veikko Hulkko haastaa tätä määritelmää kirjassaan ”Onni on sivutuote”. Hänen mielestään se ei motivoi osakeyhtiössä työskenteleviä ja voi myös antaa huonoille johtajille vääriä alibeja tökeröön toimintaan. Veikon pohdinnat saivat minut pohtimaan yrityksen tarkoitusta yksinyrittäjän näkökulmasta.

Olen toiminut Stoorilassa yrittäjänä nyt 2,5 vuotta. Heti alusta lähtien lähdin miettimään yritykselleni muuta tarkoitusta kuin pelkkä taloudellinen voitto. Toki yrityksen kuin yrityksen täytyy olla kannattava, ja toimeentuloahan lähdin myös itselleni hakemaan, mutta jos ainoa tavoite on voiton tuottaminen, olisi ihan sama, miten se tehdään. Tarvitsin itselleni jonkin muun ohjaavan tekijän, jonkun sellaisen, joka tuottaa ihmisille onnellisuutta ja on hyödyllistä. Vain löytämällä ja määrittelemällä itselleni ja yritykselleni suuremmat arvot, kuin rahan, pystyn toimimaan yrittäjänä.

Työskentelen luovalla alalla, jonka pariin mennään useimmiten intohimosta, ei rahasta. Ehkäpä minun on tästä syystä luontevaa miettiä liiketoimintaani muun kuin rahan kautta. Pidän työstäni. Asiakkaitani ovat muut yritykset ja keskityn pääasiassa paikallisiin asiakkaisiin. Haluan auttaa heitä tekemään parempaa ja visuaalisempaa markkinointia ja saan tällä tavalla olla mukana vaikuttamassa heidän menestykseen. Minulle on palkitsevaa nähdä, kun olemme suunnitelleet ja kuvanneet yritykselle valokuvia, joiden ansiosta heidän brändinsä nousee uudelle tasolle.

Oli ala mikä tahansa, uskon kuitenkin, että parhaiten menestyvät ne yritykset, joilla on jokin muu tarkoitus kuin pelkkä rahan tekeminen. Suoritan parhaillaan yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa ja johtamisen osiossa keskustelimme yrityksen tarkoituksesta osana johtamista. Jos yrityksen pääasiallinen tarkoitus on tuottaa rahallista arvoa osakkeenomistajille, motivoiko se työntekijöitä? Sitouttaako se heidät työhönsä? Olen itse ollut pitkään työntekijänä isossa organisaatiossa ja sanoisin ettei raha ei riitä, eikä varsinkaan, jos se raha menee omistajien lompakkoon. Parhaat työntekijät saa sellainen yritys, jossa työntekijä tuntee olevansa mukana jossain merkityksellisessä. Ja parhaiten selviää kilpailussa ne yritykset, jotka jakavat asiakkaiden kanssa yhteisen arvomaailman. Sama pätee mielestäni yksinyrittäjiin. Jos yrittäjän ainoa motiivi on tehdä rahaa, paljastuu se nopeasti asiakkaille, eivätkä asiakkaat sitoudu yritykseen.

Koska yrittäjänä luon itselleni työpaikkaa, miksi ei tekisi siitä unelmatyöpaikkaani? Voin yrittäjänä vaikuttaa ihan kaikkeen. Tutkimustenkin mukaan työntekijöitä motivoi eniten tunne siitä, että saa olla mukana jossain, jollain on merkitystä ja tulevaisuutta – ei raha. Olen määritellyt yritykselleni arvomaailman, jonka noudattamisesta tulee hyvä mieli. Panostan ennemmin laatuun kuin määrään, tärkeämpää minulle on tyytyväinen asiakas, kuin työhön käytetty aika. Pyrin aina miettimään ratkaisut asiakkaani näkökulmasta ja teen työni aina niin hyvin kuin pystyn. Teen yhteistyötä ennemmin paikallisten tekijöiden kanssa, kuin halvempien ulkomaalaisten. Tarkoituksena on aina saada asiakkaani yritykset näyttämään ja kuulostamaan hyvältä. 

Kun yrityksen tarkoitus löytyy muualta kuin taloudellisesta voitosta, se antaa voimia (yksin)yrittäjälle jaksaa silloinkin, kun kaikki tuntuu vaikealta. Se antaa mielekkään suunnan tekemiselle ja tuo yritykselle juuri sille sopivat asiakkaat.

- Tanja Alamikkelä, Stoorila

Kirjoittaja Tanja Alamikkelä on yrittäjä, markkinointiviestinnän asiantuntija sekä valokuvaaja. Hän on työskennellyt 10 vuotta kansainvälisen markkinoinnin parissa Polar Electro Oy:ssä ja nyt hän hyödyntää osaamistaan omassa yrityksessään Stoorilassa. Stoorila auttaa yrityksiä löytämään ja kertomaan oman tarinansa valokuvien ja sanojen avulla.

 

mina-stoorila-1-fb.jpg